Jinekolojide Robotik Cerrahi

Jinekolojide Robotik Cerrahi

Jinekolojide robotik cerrahi giderek yaygınlaşan bir cerrahi türünü temsil etmektedir. Jinekolojik hastalıklar gün geçtikçe artmaya devam eder. Oluşan tanıya göre hastaların çoğu zaman cerrahi müdahaleye ihtiyacı ortaya çıkar. Geçmişten günümüze uygulanan bu cerrahi yöntemler şekil değiştirerek hastanın rahatlığı amaçlanarak uygulanır.

Her ne kadar en alışık olunan durum açık ameliyatlar olsa da bu hasta için oldukça zor bir cerrahi yöntem olacaktır. Özellikle jinekolojik rahatsızlıklar sorunun bulunduğu bölge düşünüldüğünde ekstra hassasiyet gerektirir. Bu yüzden hastalarda artık yeni teknoloji örneği olan Da Vinci robotik Jinekoloji ameliyatı önerilir.

Da Vinci Robotik Cerrahi Nedir?

Da Vinci cerrahi ya da diğer adıyla robotik cerrahi, günümüzde kullanılan son teknoloji ameliyat yöntemidir. Laparoskopi ile benzerlik gösterse de daha çok avantajları bulunur. Bu cerrahi yöntem ile jinekoloji başta olmak üzere farklı uzmanlık alanlarındaki hastalıklara yönelik cerrahi müdahalelerde bulunur.

Jinekolojide Robotik Cerrahi Nasıl Uygulanır?

Robotik cerrahinin temelinde bilinen ameliyatlara göre neredeyse fiziksel herhangi bir müdahale yapılmamaktadır. Da Vinci cerrahi olarak açıklanmasının da sebebi budur. Hastanın şikayetleri çerçevesinde ameliyat gerekli görüldüyse robotik ameliyat kolları ile işlemler gerçekleştirilir. Jinekolojide robotik cerrahi bu alanda en sık başvurulan uzmanlık alanıdır.

Ameliyat yapılacak bölgeye ve komplikasyonlara göre kesinin yapılacağı bölge uzman tarafından belirlenir. Burada diğer ameliyatlardan ayrılan nokta açılacak kesilerin 1 cm gibi çok küçük olmasıdır. Bir kesiden doktorun üç boyutlu gözlem yapabilmesini sağlayan kamera yerleştirilir. Diğer iki kesiden ise robotik kollar ameliyat bölgesine iletilir.

Tüm kontrol diğer cerrahi müdahalelerde olduğu gibi uzman doktordadır. Jinekolojide robotik cerrahi uygulama sırasında hasta yine hiçbir şey hissetmez. Ameliyat süresi boyunca uyutulur. Doktor, aldığı eğitim ve uzmanlık neticesinde kolları yönlendirir. Böylece laparoskopi ya da klasik cerrahi yöntemleri gibi ameliyat tamamlanır.

Jinekoloji Ameliyatlarında Robotik Cerrahi Uygulamanın Avantajları Nelerdir?

Hasta ve uzman doktor tarafından jinekoloji ameliyatların robotik cerrahi seçilmesi için çeşitli sebepler bulunmaktadır. Uygulama sırasında doktora kolaylık sağladığı gibi asıl avantajlı taraf hasta olur. Hastanın temel rahatlığı ve ameliyat sonrası süreçleri düşünülerek bu yöntem elde edilmiştir. Başta astronotlar üzerinde uygulanan robotik cerrahi günümüzde artık her hasta tarafından erişilebilir.

Jinekolojide robotik cerrahi tercih etmeniz için ilk sebebiniz küçük kesi ile ameliyatların yapılabilmesidir. Ameliyat sebebine ve bölgesine göre en az ortalama 4-5 dikişlik kesiler atılır. Bu kesilerin ameliyat sonrası hem estetik hem de toparlanma aşamasında sorunlara sebep olduğu bilinir. Halbuki sadece 1 cm boyutundaki kesikler sayesinde estetik açıdan herhangi bir kaygı yaşamanıza gerek kalmaz.

Küçük boyutlu kesiler açmak sadece estetik açıdan değil, vücudun vereceği travma etkisini de azaltıcı etkiye sahiptir. Hasta üzerinde açılacak kesilerin boyutu ne kadar büyürse ameliyat sonrası yaşayacağı ağrı ve sızı buna bağlı olarak artar. Robotik cerrahi ile Jinekoloji ameliyatlarınızdan çok kısa bir süre sonra toparlanma ihtimaliniz bulunuyor. Ameliyat sonrası daha kolay bir şekilde yaşantınıza dönebilirsiniz.

Geleneksel ameliyat yöntemlerinde hastaları bekleyen tehlikelerden birisi de enfeksiyon kapma olasılığıdır. Enfeksiyon kapılması durumunda iyileşme süreci beklenenden daha sancılı geçer. Halbuki Jinekolojide robotik cerrahi sayesinde insan eli değmeden ameliyat olmak mümkün. Tamamen steril bir ortamda enfeksiyon kapma olasılığınız düşürülerek cerrahi işlem gerçekleştirilir.

Her ameliyatın belirli bir riski ve uzman tarafından verilmesi gereken dikkat yoğunluğu bulunur. Fakat Jinekoloji ameliyatları diğer ameliyatlara nazaran daha az hatanın olması gerektiği bir alandır. Hastanın daha sonraki hayatını olumsuz etkilememek adına robotik cerrahi tercih edilebilir. İnsanda mevcut olan; el titremesi, az kabiliyet, dar alanda zor çalışma gibi unsurlar böylece ortadan kaldırılır.

Robotik Cerrahi ile Hangi Jinekoloji Ameliyatları Yapılabilir?

Jinekolojide robotik cerrahi ameliyatları dünyada yapılan operasyonlara göre biraz geriden gelse de giderek yaygınlaşmaktadır. Türkiye’de bu alanda yapılan ilk ameliyatlara öncülük ederek daha da yayılması hedeflenir. Günümüzde Jinekoloji alanında yapılabilecek çeşitli robotik cerrahiler bulunur. Bunlar arasında:

  • Rahim ameliyatları (Histerektomi ve Myomektomi)
  • İdrar Kaçırma ve Ürejinejolojik ameliyatlar,
  • Tüp ameliyatları,
  • Yumurta kistleri,
  • Endometriosis,
  • Rahim & rahim ağzı & yumurtalık kanseri bulunur.
1- Artmış Rahim Kanaması | Robotik Histerektomi

Artmış rahim kanaması, adet döngüsünün dışında ya da adet döngüsü içerisinde görülen bir durumdur. Kadınlar tarafından bu şikayet iki türlü çıkabilmektedir. İlki, adet döngüsü içinde normalden daha fazla kanamanın meydana gelmesidir. Kişi artan kanamadan şikayetçidir.

İkinci durum ise adet yani regl döneminin eskiye nazaran daha uzun süreli görülmesidir. Bu kesintisiz 15 günü aşan kanamalar olarak görülebildiği gibi biten regl döngüsünün ayda iki kere tekrarlanması olarak da mümkündür. Bu durumlarda doktor gözetiminde Jinekolojide robotik cerrahi müdahalesi kararı alınabilir.

2- Robotik Myomektomi

Kanamanın sebepleri farklı olabilmekle birlikte ortaya çıkmış myomlardan kaynaklanabilmektedir. Kadınlarda görülme sıklığı yüksektir. Çoğu zaman genel kontrollerde saptanır herhangi bir belirti vermez. Şayet doktor tarafından sadece myomların alınması yeterli görülürse robotik Myomektomi uygulanması yeterli olur.

Hastanın şikayetleri ve yapılan araştırmalar sonucunda myomların alınması yeterli görülmeyebilir. Duruma göre yumurtalıkların da alınması gerekebilir. Bu gibi durumlarda tüm rahmin alınması için uygulanan işleme Histerektomi denir. Histerektomi robotik cerrahi ile yapılabilir. Normalde 3-4 dikişlik açılacak ameliyat bölgeleri daha küçük kesilerle yeterli kalacaktır. Aynı zamanda kişinin ameliyat sonrası kanaması da azalır.

3- Ürojinekoloji ve Pelvik Taban Cerrahisi

Jinekoloiide robotik cerrahi alanını kapsayan diğer bir alan da Ürojinekoloji ve Pelvik Taban cerrahisi olmaktadır. Hormonal dengeler, beslenme, kalıtımsal sebepler gibi çok çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkan hastalıklar için robotik cerrahi uygulanabilmektedir. Müdahalenin uygulanabileceği hastalıklar arasında:

  • Pelvik taban bozuklukları,
  • Organ sarkması,
  • İdrar kaçırma,
  • Rahim sarkması,
  • Vajinal fistüller bulunur.

Mevcut şikayetlerden dolayı cerrahi müdahale gerekiyorsa robotik Ürejinekoloji tercih edebilirsiniz.

4- Yumurtalık Kisti

Kadınlarda en çok görülen kist türlerinden birisi yumurtalık kistidir. Kistler, dışı kaplı içi sıvı dolu olan yapılardır. Genelde iyi huylu olarak görülürler. Fakat boyutu ve giderek büyümesi müdahale etmeyi gerekli kılabilir. Sadece ileri yaşta değil genç kızlarda da görülme olasılığı bulunur. Artık robotik yumurta kisti cerrahi müdahalesi ile daha kolay ameliyatlar sağlanır.

 

5- Jinekolojide Robotik Cerrahi | Jinelolojik Onkoloji

Jinekolojide robotik cerrahi yöntemi en sık Onkoloji için tercih edilmektedir. Rahim, rahim çevresi ve yumurtalıklarda oluşan kanser hücrelerine yönelik cerrahi operasyon uygun görülebilir. Kanserli bölgenin alınması ile kanserin yayılım hızı önlenmeye çalışılır.

Günümüzde oluşan Jinekolojik Onkoloji müdahaleleri için robotik cerrahi uygun koşullar sunar. Sadece kanserli bölgeye müdahale yapılarak çevre sinir ve yapılara herhangi bir şekilde müdahalede bulunulmaz. Böylece kanser bölgesi de derinlemesine temizlenerek, ciltten uzaklaştırması sağlanır.

Jinekolojik Robotik Cerrahi Tehlikeli mi?

Herhangi bir hastalık/tanı durumunda yapılacak cerrahi müdahalelerin her koşulda belirli bir riski bulunur. Küçük olarak görülen yirmilik diş ameliyatlarında bile bu tehlikeden bahsedilebilir. Fakat sırf robotik cerrahi olmasından dolayı riskin artacağını düşünmek yanlıştır. Tam tersine, uzmanlığını elde etmiş doktorlar tarafından yapılan bu müdahaleler klasik cerrahi yöntemlere göre daha az risk oluşturur.

ROBOTİK JİNEKOLOG

İletişime Geçin