Robotik Histerektomi diğer adıyla robotik cerrahi ile rahim alınması kimi durumlarda gerçekleşmesi zorunlu olan cerrahi işlemleri simgeler. Kadın üreme sisteminde oluşmuş zararlı yapıların önüne geçmek ve kişiye daha sağlıklı bir yaşam sunabilmek amacıyla gerçekleşmektedir. Günümüzde Jinekoloji alanında en sık karşılaşılan cerrahi sebepler arasındadır.
Kadınların üreme sistemi içerisinde yer alan rahminin, kimi sebeplerden ötürü robotik cerrahi ile alınmasını ifade eder. Rahim alınma sebepleri çeşitli sebeplere dayandırılabilmekle birlikte farklı cerrahi yöntemleriyle de gerçekleşir. Fakat günümüzde son teknoloji ile oluşturulmuş robotik cerrahi yöntemi en uygun, ağrısız ve sorunsuz cerrahi yöntem olmaktadır.
Robotik rahim alınma ameliyatı sırasında follop tüpler, yumurtalıklar ve rahim tamamen kişinin vücudundan alınır. Bu ameliyattan sonra kadın regl dönemi yaşamaz, hamile kalma olasılığı da bulunmaz. Tüm bu sebeplerden ötürü genelde ileri yaşlarda en son seçenek olarak Histerektomi uygulanır.
Diğer cerrahi yöntemlere nazaran robotik Histerektomi ameliyatı farklı avantajları bünyesinde bulundurmaktadır. Bu avantajlara geçmeden önce diğer ameliyat yöntemlerinden bahsetmek doğru olacaktır. Rahim alınmasında en sık tercih edilen yöntem açık ameliyatlardır. Geçmişten günümüze neredeyse tüm cerrahi hastalıklar için uygulanmaktadır.
Fakat açık ameliyatların rahim alınması esnasında kullanılması birçok problemi de beraberinde getirdiği görülmektedir. Açık ameliyat sırasında doktor ve çalışanlarının zorlanması kadar hastanın ameliyat sonrası toparlanma işlemi oldukça zordur. Vücuda atılan dikiş sayısı artar bu da ağrıları beraberinde getirir.
Sadece ağrı değil aynı zamanda enfeksiyon kapma olasılığı da mevcuttur. Açık ameliyatlar vajina çevresinde yapılabilmektedir. Bu durum uzun süreli yürüme zorluklarına, tuvalet ihtiyacının karşılanması konusunda problemlere sebebiyet verebilmektedir.
Tercih edilen bir diğer yöntem ise laparoskopik ameliyatlardır. Bu ameliyatlar aynı robotik Histerektomi gibi kapalı bir şekilde gerçekleşir. Küçük alanlarda kesi açılarak doktor aracılığıyla yapılır. Fakat alanın küçük olması ve tamamen insan fiziğine uygun olarak kısıtlı el hareketlerinin yapılması doktor açısından ciddi anlamda sorunlar yaratabilmektedir. İstenen düzeyde çalışma sergilenemez.
Halbuki tüm bunların yanı sıra robotik cerrahi ile gerçekleştirilen rahim alma ameliyatları daha kolay ve pratiktir. Tamamen robotik kollarla gerçekleştirilmesinden dolayı doktor eline göre daha kullanışlı ve rahat hareketler sağlar. Kontrolü yüksektir istenen şekillerde yönlendirilebilir. Bununla birlikte normal şartlarda ameliyat sırasında ve sonrasında oluşan kanamalar ciddi oranda azalır.
Robotik Histerektomi ameliyatı sırasında hastanın vücudunda çok küçük olmakla birlikte kesiler açılır. Bu kesiler sayesinde yüksek sayıda dikiş atılmaz. Dikişlerin az olması hem hastanın ameliyat sonrası toparlama hızını arttırır hem de enfeksiyon riskini en aza indirir. Ameliyat esnasında da tamamen hijyenik alanda robotik kollarla ameliyat yapılması yine enfeksiyon riskini düşüren bir diğer unsurdur.
Histerektomi ameliyatının gerçekleşmesi için uzman görüşü gereklidir. Her rahim problemi için rahim alınması gerekmez. Oluşan ileri düzey sorunlarda rahmin alınması son tercih olarak uygulanır. Hastanın psikolojik olarak oluşmuş yükü en azından robotik cerrahi sayesinde fiziksel yük olarak azaltılmaktadır.
Robotik cerrahi ile rahim alınması oldukça kolay şekillerde uzman bilgisiyle gerçekleşmektedir. Burada hastaların dikkat etmesi gereken kısım ameliyatı yapacak doktorun bu alanda uzmanlık elde etmiş olmasıdır. Cerrahi olarak gerekli bilgilere sahip olunsa da doktorun özel olarak robotik kolları ve mekanizmayı kullanabilir olması gerekir.
Robotik Histerektomi ameliyatı sırasında doktor ameliyat masasında hastanın başında değil, aynı ameliyathanede farklı bir bölümde bulunur. Özel olarak oluşturulmuş bu ortamda robotik kolların kontrol edilebileceği bir mekanizma mevcuttur. Uzman doktor tarafından kollar, bileklere takılan cihazlar sayesinde kontrol gerçekleşir. Bununla birlikte ameliyat bölgesini inceleyebileceği yüksek çözünürlüklü ekranlar da mevcuttur.
Histerektomi ameliyatı için genelde abdominal (karın) kısmında üç ya da dört adet çok küçük kesiler açılır. Bu kesilerden robotik kollar ameliyat yapılacak bölgeye doğru ilerletilir. Kolların kontrolünü sağlamak amacıyla bir de yüksek çözünürlüklü kamera hastanın vücuduna yerleştirilir. Çok küçük yapıya sahip olmalarından dolayı herhangi bir şekilde diğer organlara ve yapılara zarar verilmez.
Doktor uygun gördüğü şekillerde robotik Histerektomi ameliyatını böylece gerçekleştirir. Robotik kolların kontrolü her zaman için doktordadır. Bu kolların insan koluna göre daha çok döndüğü, farklı alanlara çevrildiği bilinmektedir. Bu durum ameliyat esnasında doktora büyük kolaylık sağlar. Aynı zamanda diğer sinirlere zarar vermenin de önüne geçilir.
Histerektomi ameliyatı sırasında geçen süre birçok etkene göre değişiklik göstermektedir. Ameliyat süresi hastanın durumuna, doktorun uzmanlığına göre değişebilir. Bununla birlikte beklenmeyen etkenlerin de ameliyat süresinde etkisi bulunur. Robotik cerrahi ile rahim alınması ortalama olarak 2-4 saat içerisinde gerçekleşir.
Açık ve laparoskopik ameliyat sonrası rahim alınma ameliyatından sonra ağrılar oluşmaktadır. Ancak robotik Histerektomi ameliyatı sonrası bu ağrı yok denecek kadar azdır. Elbette belirli ağrı ve sızılar meydana gelir fakat bu durumların diğer cerrahi yöntemlere göre daha az olduğu bilinmektedir.
Robotik cerrahi ile Histerektomi ameliyatı olduktan sonra dikkat etmeniz gereken bazı durumlar mevcuttur. Her ne kadar bu ameliyat sonrası ayağı kalkma süreniz daha kısa olsa da özellikle uzun süreli ayakta kalmamaya dikkat etmelisiniz. Belirli bir süre doktorunuzun da belirttiği kadar istirahat etmelisiniz.
Ağır eşyalar kaldırmamalı, ağır işlerden uzak durmalısınız. Ani hareketleri tercih etmemelisiniz. Oluşan yan etki ya da farklı bir durumda doğrudan doktorunuzla iletişime geçmelisiniz. Ameliyat bölgenizin ameliyat sonrası enfeksiyon kapmaması adına gerekli pansuman işlemlerini yaptırmalısınız. Robotik Histerektomi ameliyatı yapan doktorunuz tarafından belirtilen her kurala uymalısınız.
Robotik cerrahi ile Histerektomi ameliyatı ücretleri değişiklik gösterir. Hastanın varsa diğer rahatsızlıkları -ameliyatın zorluğu- ameliyatı gerçekleştiren doktorun uzmanlığı, ameliyatın yapılacağı klinik ve şehir gibi etmenler ameliyat ücretini belirler. En doğru fiyatlandırmalar için doktor kontrolü yapılmalı ve buna göre bilgi alınmalıdır.