Robotik rahim sarkıklığı tedavisi, deformasyona uğramış rahim kasları için uygulanmaktadır. Rahim sarkıklığı estetik açıdan ve genel sağlık konusunda problemli görülen bir durumdur. Oluşum sebepleri bazı noktalarda doğal olarak karşılansa da çoğu zaman cerrahi bir müdahale gerektirmektedir.
Günümüze değin farklı cerrahi yöntemlerle tedavi edilmeye çalışılan rahim sarkıklığı artık daha teknolojik bir yöntemle giderilmeye çalışılır. Her ne kadar dünyada uzun yıllardır kullanılsa da robotik cerrahi ülkemizde yavaş yavaş gelişen bir koldur. Özellikle jinekolojik hastalıklar için kullanılmaktadır.
Rahim sarkması, rahmin kimi etkenlerden dolayı bulunması gereken alanda bulunmaması olarak açıklanabilmektedir. Rahim alanının özellikle giderek aşağıya sarkması ve kimi durumlarda vajinadan belirli bir şekilde görülmesi şeklinde açıklanır. Hastaların rahim sarkması sonucunda semptomlar verdiği görülür.
Belirli şikayetler sonucunda robotik rahim sarkıklığı tedavisi uygulanır. Ancak bu şikayetler dışında genel kontrollerde de durum ortaya çıkabilmektedir. Özellikle gebelik dönemi geçirmiş ve normal doğum tercih etmiş annelerde görülme sıklığı fazladır. Fakat her normal doğum sonrası oluşacak diye bir kaide yoktur.
Rahim sarkmasına sebep olabilecek çeşitli etmenlerden bahsedebilmek mümkün. Literatürde özellikle üzerinde durulan ve sebep olarak gösterilen maddeler belirlidir. Rahim sarkmasının genel nedenleri arasında:
Robotik rahim sarkıklığı tedavisi için başvuruda bulunan hastaların birçoğu benzer profile sahip olmaktadır. Nedenleri arasında gösterilen maddelerin bir ya da birden fazlasını karşılamak genellikle hasta profilini ortaya koymaktadır. Ancak genç yaşta hamilelik yaşamamış kişilerde de ortaya çıkabilmektedir.
Rahim sarkıklığı profilinin en yoğun olduğu kişiler ise birden fazla çocuğu normal doğum ile dünyaya getirmiş kadınlardan oluşur. Çocuk sayısının fazla olması rahim sarkıklığının ortaya çıkma olasılığını giderek yükseltmektedir. Kadınların özellikle doğum sırasında olduğu kadar doğum sonrası da bu yüzden doktor kontrollerini aksatmadan gerçekleştirmesi gerekir.
Rahim sarkması tespit edilmiş hastalarda çoğu zaman cerrahi müdahaleler uygulanmaktadır. Aksi takdirde rahmin tekrar bulunması gereken alana çıkması kendi kendine mümkün değildir. Cerrahi yöntemler ise kendi içerisinde ayrılır. İlk seçenek olarak rahmin kendi alanına yerleştirilmesi çabalanır ancak mümkün olmayan bir durum söz konusuysa rahmin alınmasına da ihtiyaç duyulabilir.
Geleneksel yöntemlerle rahim tedavisi yapılabilmektedir. Geleneksel olarak adlandırılan bu tedaviler açık ameliyatlardır. Özellikle ameliyat sırası ve sonrasında ciddi zorlukları bulunur. Ancak günümüzde artık robotik rahim sarkıklığı tedavisi giderek yaygınlaşmaktadır. Türkiye’de belirli sayıda uzman cerrah tarafından robotik cerrahi işlemi gerçekleştirilir.
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte ortaya koyulan robotik cerrahinin rahim sarkıklığı alanına yansımış halidir. Robotik rahim sarkıklığı tedavisinde kapalı ameliyat gerçekleştirilir. Özel üretilen ve uzaktan kontrolü sağlanan bir kontrol mekanizması bulunmaktadır.
Cerrah ameliyat alanında hastanın başında değil, bahsedilen bu kontrol mekanizmasının başında bulunur. Yalnız mesafe çok uzak değildir. Aynı zamanda tüm kontrolde doktor tarafından sağlanır herhangi bir yapay zeka söz konusu değildir. Robotik rahim sarkıklığı tedavisi esnasında doktor kontrol mekanizmasını yönlendirerek ameliyata hız kazandırır.
Rahim sarkıklığının çok ileri boyutlara ulaşmadığı ve özellikle tekrar hamilelik planı yapan kadınlarda doktor tarafından da uygun görüldüğü müddetçe cerrahi müdahale yapılabilmektedir. Farklı bir hastalık hikayesi olmayan, engel teşkil etmeyen noktalarda robotik cerrahi yapılabilir. Uzman görüşü cerrahi müdahaleye karar vermeden önce gerçekleştirilir. Uygun bulunduğu takdirde hastaya bilgi aktarılır.
Robotik cerrahi ya da diğer adıyla Da Vinci robotik cerrahi kendi içerisinde farklı avantajlara sahiptir. Söz konusu cerrahi müdahale sadece jinekolojik hastalıklarda değil aynı zamana diğer uygulamalarda da bahsedilecek olan avantajlara sahip olmaktadır.
Robotik rahim sarkıklığı tedavisi uygulayan kişilerde ameliyat sonrası iyileşme süresi açık ameliyata göre oldukça kısadır. 1-2 gün içinde doktor tarafından uygun bulunduğu müddetçe taburcu işlemi gerçekleştirilir.
Jinekolojik cerrahi operasyonları genellikle cerrah açısından da oldukça zorludur. Cerrahın el-kas kontrolü belirli bir yere kadar olur. Bu da hasta üzerinde oluşabilecek istenmeyen durumların riskini arttırır. Farklı yapılara zarar verme olasılığı ortaya çıkar.
Halbuki robotik rahim sarkıklığı tedavisi kapsamında kullanılan robotik kolların kontrolü bir insan eline göre oldukça farklıdır. Kolların kendi çevresinde tam tur olacak şekilde rahatlıkla dönmesi mümkün. Bu da insan eline göre kontrolün ve yönlendirmenin daha fazla olduğu anlamına gelir. Risk bu anlamda giderek düşer.